Atyha - quiet Székely Land, beautiful environment - atmospheric new life!

48 000 EUR

Régi ár: 39 000 EUR

Atyha

ID: 2089528 Romania, Hargita
Category for sale Type detached house Area 70 m2 Rooms 2
-- Original description --

Atyha - székelyföldi nyugalom, csodálatos környezet - hangulatos új élet!

Ez a különlegesen szép fekvésű település hétszázötven méterrel a tengerszint felett, a Székelyföld szívében évszázadokon át virágzott. Mára időutazással felérő kaland vár az idelátogatóra. Lelket erősíts, zubbonyt igazíts, irány Atyha, lépés, indulj!

Székelyföldön, Hargita megyében, Atyha ősi faluban, csodálatos környezetben, a Sóvidék legmagasabb településén egy szép nagy telek lakható, komfortos házzal együtt eladó.

Az 1.800 m2-es telek enyhén lejt, teljes kilátással rendelkezik a 10 km-re lévő Korondra. Mérete lehetővé teszi akár még egy ház felépítését is. Székelyudvarhelytől 36 km-re, Parajdtól 10 km-re, Szovátától 20 km-re található tipikus, nyeregben ülő falu egyre felkapottabb a kirándulók, a sós vizű fürdők kedvelői, a székely gyökerekhez visszatérők körében. Földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően ideális kiindulópont Székelyföld nevezetességeinek bejárásához, megismeréséhez.

A teljes ház a tornácok nélkül 60 m2-es, hőszigetelt, vezetékes víz, villany bevezetve. Fűtése megoldott két cserépkályhával. A helyi, székely bútorok, textíliák, és kompletten a teljes berendezés a vételár részét képezik! A ház alatt két külön bejáratú szuterén még várja, hogy új tulajdonosa lakóhelyiségekké alakítsa.
2021-ben felújításra került a teljes tetőszerkezet, a kémény, nyílászárók, a kerítés, a kapu.

A Wikipédiából, szabadon:

Orbán Balázs "A Székelyföld leírása" c. művében (XXVIII. fejezet, Atyha) is említi a helyiek által a mai napig is használt, a környező falvak nevét is származtató eredetmondát:

"Tudjuk a regét, mely e vidék faluinak névszármaztatásához van kötve.* Ugyan is egy fiait osztóztató atya a Firtósból leindulva monda fiainak: itt „Énlakom, ez lett Énlaka, tovább haladva mondá nagyobb fiának ”e tied” e lett Etéd, ismét odább haladva mondá második fiának: itt neked e „kis mod” e lett Küsmöd. Itt letelepedvén harmadik fia nyugtalankodva kérdé hogy ő hol telepedik „neked is” szolok ma a helyre mutatva hol Szolokma épült, haza mentében pedig kérdi legkisebb fiát hogy hát nem békétlenkedik e? Adjha akarsz atyám, mond ez, s ővé lett a gyönyőrűen fekvő Atyha."

Ha egy igazán hangulatos erdélyi nyaralót, vagy akár második otthont szeretne a Székely Sóvidéken, közel a fürdőkhöz, melyet öröm belakni, öröm ide visszatérni, ahol a panoráma örök, akkor ez az a ház, ami mindezeknek megfelel! Jöjjön, nézze meg!

Érdeklődése esetén állunk rendelkezésére! Kiutazás és az ingatlan személyes megtekintése előtt budapesti irodánkban tudunk bővebb felvilágosítást adni, további képeket mutatni.

Details

Price: 48 000 EUR
Category: for sale
Type: detached house
County: Romania, Hargita
Town: Atyha
ZIP code: -
Address:
Floor: mezzanine
Area: 70 m2
Rooms: 2
Half rooms:
Balcony: -
Heating: misc. heating
  kandalló
Windows:
 
Energy standard -
Comfort:
Condition: average
Furnishment: furnished
Parking: parking slot
View: panorama
Floors: 2
Utilities: villany, víz, emésztő
Features: beköltözhető, bővíthető, alápincézett
Misc. Extras:
Further extras: -

Building

Year of construction: -
Felújítás éve: -
Floors: -
Number of apartments:
Condition outside: -
Condition inside: -
Structure: -
Roof material: -
Roof Shape: -
Mansard: -
Built-up mansard: -
Mansarda: -
Roof terrace: -
Roof terrace: -
Roof terrace with option to build: -

Plot, garden

Plot size: 1 800 m2
Build-up area: -
Garden size: -
Check out the area on the map

Contact the Advertiser

Bosnyák Zoltán
GREALE Ingatlaniroda


If you are interested in this property and have any questions, please do not hesitate to contact the advertiser by filling in the form to the right.

Send message